• De opwarming van de aarde overtreft dit jaar de afgesproken grens van 1,5 graden Celsius, zo voorspelt de Britse meteorologische dienst.
  • Dat is deels te danken aan weerfenomeen El Niño, dat onder meer het vermogen van tropische bossen om CO2 te absorberen, vermindert.
  • Bij een tijdelijke opwarming van 1,5 graden of meer, wordt niet gelijk de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs geschonden.
  • Lees ook: Gemiddeld bijna 1,5 graden warmer in 2023: ‘Klimaatrecords vielen als dominostenen om’

De toename van CO2 in de atmosfeer zorgt er dit jaar voor dat de opwarming van de aarde de afgesproken grens van 1,5 graden Celsius overtreft. Dat voorspelt de Britse meteorologische dienst (the Met Office) in een vrijdag gepubliceerde rapportage.

De onderzoekers schrijven dat alleen drastische emissiereducties kunnen zorgen dat de gemaakte afspraken over opwarming toch worden gehaald.

De stijgende uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen en de effecten van het weerfenomeen El Niño gaan in 2024 een rol spelen. Door El Niño vermindert bijvoorbeeld het vermogen van tropische bossen om CO2 te absorberen. Volgens the Met Office leidt dit tot een “relatief grote” stijging van de gemiddelde CO2-concentraties.

“Het lijkt uiterst onwaarschijnlijk dat we de opwarming zullen beperken tot 1,5 graden”, zegt medeopsteller van het rapport Richard Betts tegen persbureau AFP. “Technisch gezien zouden we het nog steeds kunnen halen als de uitstoot onmiddellijk drastisch zou worden verminderd.”

Wetenschappers waarschuwen dat de aarde jaarlijks steeds dichter bij een opwarming van 1,5 graden of meer komt. Dat hoeft niet te zorgen voor schending van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Die worden gemeten over een gemiddelde van pakweg twintig jaar. Het VN-klimaatpanel IPCC heeft al gewaarschuwd dat als de emissies zo doorgaan, de grens van 1,5 graden al in 2030 wordt overschreden.

Weerfenomeen El Niño geeft opwarming van de aarde in 2024 een extra zetje

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN maakte eerder al bekend dat 2023 met afstand het warmste jaar ooit was. De gemiddelde jaartemperatuur op aarde lag 1,45 graden boven het pre-industriële niveau (1850-1900). Dit jaar zou zelfs nog warmer kunnen worden, omdat de effecten van El Niño de mondiale temperatuur een jaar later vaak nog extra doen stijgen.

Normaal gesproken wordt ongeveer de helft van de uitstoot van de mensheid uit de atmosfeer gehaald door ecosystemen en opname in de oceaan. "Die gratis service wordt verzwakt als er een El Niño plaatsvindt, dus dat betekent dat een groter deel van onze uitstoot dit jaar in de atmosfeer blijft", zei Betts. Er zijn vooral zorgen over de regio's van het Amazonegebied, Die hebben al te maken met ernstige droogte, hitte en branden.

VN-experts hebben berekend dat de uitstoot dit decennium bijna gehalveerd moet worden om de limiet van 1,5 graden in stand te houden. De CO2-uitstoot neemt echter alleen maar toe.

LEES OOK: Hele delen van Europa gaan in vlammen op: leidt klimaatverandering tot meer bosbranden?